A KATA adózásról röviden - amit tudni érdemes

2019.05.31

Számtalan cikk és írás jelent már meg a KATA adózás szabályairól, de sosem árt ha röviden összefoglaljuk, mit érdemes feltétlenül tudnod, ha ezt a kedvelt adózási formát választod. Lássuk!

Image by Nattanan Kanchanaprat from Pixabay
Image by Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Kezdjük azzal, hogy ki NEM lehet KATA adóalany? 

 • akinek az adószámát az adóhatóság a bejelentés évében vagy az azt megelőző 12 hónapban törölte,
 • aki az adóalanyiság választásának évében saját tulajdonú ingatlan bérbeadásból bevételt szerzett,
 • aki a bejelentés megtételekor végelszámolási, felszámolási, kényszertörlési eljárás hatálya alatt áll,
 • akinek a tárgyévben vagy az azt megelőző évben szűnt meg a KATA alanyisága.

Ha a fentiek közül bármelyik igaz rád, sajnos nem választhatod ezt az adózási formátViszont ha egyik kizáró körülmény sem érint, folytasd tovább az olvasást. :-)

Ki lehet KATA adóalany?

 • az egyéni vállalkozó  
 • az egyéni cég
 • a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság
 • a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság
 • az ügyvédi iroda.

Kinek ajánlott a KATA alanyiság?

Elsősorban annak, aki több helyről szerez bevételt, és annak együttes összege évente a 12 millió Ft-ot nem haladja megHa egy kifizetőtől több mint 1 millió Ft éves bevételed van az nem kizáró ok, de ebben az esetben fel kell készülnöd egy esetleges adóhatósági ellenőrzésre, mely alkalmával bizonyítanod kell, hogy a létrejött szerződés nem színlelt munkaviszonyt takar. Ezen kívül ha 1 millió Ft-ot meghaladó bevételed származik egy partnertől, jelentési kötelezettséged van az adóhatóság felé.

Milyen adófizetési kötelezettségeid merülnek fel?

 1. KATA tételes adó: mértéke 50 000 Ft vagy 25 000 Ft, attól függően, hogy a kisadózó főállásúnak minősül-e vagy sem, illetve 75 000 Ft is lehet választás alapján annak érdekében, hogy magasabb legyen a nyugdíjalapod, a társadalombiztosítási ellátás és a nyugdíj alapjául szolgáló szolgálati idő. Jó ha tudod, hogy akkor is meg kell fizetned a teljes tételes havi adót, ha az adott hónapban csak egy napot élt a vállalkozásod.
 2. Iparűzési adó: választhatod a tételes adózást, ami a KATA vállalkozások kiváltsága és rendszerint kedvezőbb a "normál" adózásnál. Egész éves adóalanyiság esetén évente 2 x 25.000 Ft-ot kell fizetned az önkormányzatnak.  
 3. Kamarai hozzájárulás: évente egyszer fizetendő 5000 Ft a vállalkozás székhelye szerint illetékes területi kamarának.

Milyen összegre biztosít a megfizetett adó?

Sajnos viszonylag kis összegre: az 50.000 forintos adó megfizetésével az ellátási alapod 94 400 forint, ha a magasabb összegű 75.000 forintos adót fizeted, akkor az ellátások számításának az alapja 158 400 forintra emelkedik.

Ha hónap közben indítod el KATA vállalkozásodat, a tört hónapra mennyi árbevételt realizálhatsz?

Tört hónapban létrejött vállalkozás is teljes havi árbevétellel számolhat, ami idén 1 millió Ft/hó. Tehát ha 11.30-án indulsz, KATA-sként arra az évre akár 2 millió Ft árbevételt is számlázhatsz. De vigyázat! Az alanyi adómentesség határát naptári napokban számoljuk, tehát alanyi mentesen csak (12 millió Ft / 365 * 32) 1 052 054 Ft-ot tudsz kiszámlázni, az efölötti részt már csak áfával növelten.

Mi történik, ha a bevételed meghaladja az éves arányosított 12 millió Ft-ot?

Nem szűnik meg a KATA adóalanyiságod, de az e fölötti bevételre 40 százalékos plusz adó fizetendő, továbbá ez a bevételrész alapja lesz a "normál" iparűzési adónak is. Ne felejtsd el azt sem, hogy ez esetben megszűnik az alanyi adómentesség is, tehát ha nagyobb éves bevételre számítasz, akkor előre érdemes átszámolni, hogy még így is megéri-e ez az adózási forma.

Mi a helyzet, ha közösségen belül is értékesítesz vagy innen vásárolsz?

Ha közösségi partnernek is értékesítesz vagy tőle fogadsz be számlát, már nem járhatsz el alanyi adómentesként, közösségi adószámot kell kérned. Tehát minden olyan hónapban, amikor volt ilyen számlád, áfa bevallást és közösségi nyilatkozatot kell benyújtanod és nem utolsó sorban az EU-s beszerzéseid után az áfát be is kell fizetned. (ha 10.000 eur érték alatt szerzel be TERMÉKET, akkor nem kötelező a közösségi adószám, szolgáltatás igénybevételére viszont ez nem igaz, ott azonnal szükség van a közösségi adószámra) 

Számlázásnál mire ügyelj?

A számlán fel kell tüntetni, hogy "KISADÓZÓ", egyébként a bírság 500 000 Ft is lehet.

Mi a KATA bevallás határideje? 

A tárgyévet követő év február 25.

Mire számíts, ha év végén adótartozásod van?

Ha az adótartozásod a naptári év utolsó napján meghaladja a 100 000 forintot, nemcsak kiesel a kedvező adózási körből, de az adóalanyiság megszűnésének évében és az azt követő 12 hónapban ismételten nem választhatod a KATA-t. Enyhítés, hogy az állami adóhatóság visszavonja az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozatát, ha a teljes adótartozásodat az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig megfizeted.

Természetesen a fentieken kívül még számos kérdés merülhet fel. Ha most készülsz vállalkozást indítani és ezt az adózási formát választanád, kérj időpontot és személyre szabottan átbeszéljük mire kell még figyelned. ;-)

Szerző: Barth-Hohner Kata                                                             Forrás:  NAV, piacesprofit.hu